ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ ІЗ ЗАХВОРЮВАННЯМ НА РАК МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ

Рак молочної залози — найпоширеніше онкологічне захворювання серед жінок. Щороку понад півмільйона жінок у всьому світі помирає саме через це захворювання. Однак хворіють на рак грудей не лише жінки, а й чоловіки!

Найвищі показники захворюваності на рак молочної залози серед українок віком понад 60 років, хоча вже з 30 років істотно частішають випадки захворювання. Кожній четвертій жінці рак грудей діагностують вже на ІІІ–ІV стадії, коли ефективність лікування значно знижується. Тому, консультуйтеся зі своїм лікарем щодо того, як часто вам потрібні профілактичні огляди – це залежить від вашого віку та факторів ризику, які можуть вплинути на розвиток раку.

Рак молочної залози на ранніх стадіях (І-й і ІІ-й) протікає безсимптомно і не завдає болю. Привернути увагу мають дуже хворобливі місячні, болі в молочних залозах.

Для запобігання раку молочної залози важливо дотримуватися здорового способу життя (відмовитись від куріння, алкоголю, регулярно займатися фізичною активністю і підтримувати нормальну масу тіла), а також вчасно проходити огляд лікаря.
Нажаль, але надійного способу запобігти раку молочної залози не існує.

Тому основна рекомендація – регулярно проходити профілактичний огляд, щоб виявити захворювання ще на ранній стадії, а саме:

  •  жінкам до 40 років 1 раз на рік проходити УЗД і консультацію мамолога, гінеколога або онколога за місцем проживання в поліклініці;
  •  після 40 років – робити мамографію (рентген молочних залоз) кожні 2 роки, а за наявності деяких факторів ризику (обтяжена спадковість, ранній початок менструації, часті аборти, перші пологи після 30 років, відмова від годування грудьми, прийом замісної гормональної терапії, захворювання молочних залоз) – 1 раз на рік;
  •  після 50 років – проходити мамографію щороку;
  •  щомісяця кожна жінка повинна робити само обстеження молочних залоз, що допоможе не тільки зменшити частоту запущених форм раку молочної залози, але і зменшити смертність від раку.

У разі будь-яких змін у молочних залозах негайно зверніться  лікаря!

 

Вам також має сподобатись...

ЦЕНТР ВАКЦИНАЦІЇ Сновської територіальної громади

Режим роботи:
середа, п’ятниця 13-00 – 16-00
неділя 09-00 – 12-00 (за умови попереднього запису)

Місце знаходження: м. Сновськ, вул..Гомельська,26 в приміщенні КУ «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг)»

Отримати щеплення можуть всі охочі жителі громади віком від 18 років за умови попереднього запису за телефонами реєстратури КНП «Сновський ЦПМД» Тел. (098) 886-56-46, (098) 862-68-57

Вакцинація є БЕЗКОШТОВНОЮ

Бажаючим вакцинуватися необхідно бути в масці та мати при собі паспорт.

!!! При будь-яких ознаках нездужання (ознак ГРВІ, підвищена температура тіла, кашель тощо) вакцинація НЕ ПРОВОДИТЬСЯ